In mijn huis hoor ik mijn pubers regelmatig zeggen: “Oeps, ik had nog huiswerk!” “Oeps, ik heb zo een toets!”, of: “Oeps, ik moet nog wat uitprinten!” Ondanks dat ik toch geregeld meekijk in hun agenda’s of vraag naar hun huiswerk. Tja, Pubers en plannen zijn niet altijd goede vrienden van elkaar.

Het gaat ook weleens goed natuurlijk. Laatst zei mijn ene puberzoon: “Mam, plannen gaat best goed! Mijn agenda ziet er goed uit en mijn planbord ook.” Terwijl hij me vol trots aankeek, hoorde ik mijn andere zoon roepen: “Nou dan is mijn frontale cortex echt kapot en nog niet ontwikkeld.”

Is het zo moeilijk voor pubers om te plannen? Ja en nee. Het kan moeilijk voor ze zijn, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Daardoor zijn ze meer gefocust op de korte termijn. Maar als pubers ergens een passie voor hebben, gaan ze er helemaal voor. Dan is het makkelijker om te plannen, ook voor de langere termijn. Als hun schoolresultaten vervolgens verbeteren door het plannen, geeft ze dat enthousiasme om ermee door te gaan. Daar kunnen wij ze mee helpen. Dat pubers goed kunnen plannen en ordenen als ze ergens passie voor hebben blijkt uit de Snapreeks van één van mijn kids. Door de letter A voor de namen van zijn beste vrienden te zetten kan de Snapreeks snel gevonden worden. Gebruik maken van het alfabet bij Snapchat is slim bedacht!

young-jijbentvaninvloed-web-49

Vaak hoor ik ouders zeggen: “Als mijn kind op de middelbare school zit ga ik weer meer werken…” Ze merken namelijk dat hun kind steeds zelfstandiger wordt. Het zorgen voor gaat over in het begeleiden van. Toch raad ik ouders aan om veel tijd te besteden aan hun kind tijdens de puberperiode. Nu hebben ze je juist hard nodig. Hun emoties liggen meer aan de oppervlakte en voeren de boventoon. Je kunt ze helpen inzicht te krijgen in de consequenties op de lange termijn. Daardoor krijgen hun gedrag en emoties een plaats. Zo krijgen ze meer grip op alle taken die ze hebben.

 

Wil je je pubers helpen in het plannen? Hier een paar tips, zodat het plannen en huiswerk maken leuker voor ze wordt:

  1. Geef zelfvertrouwen: moedig aan. Positieve feedback werkt!
  2. Let op met negatieve feedback. Dit leidt tot onzekerheid en dit remt de activiteiten.
  3. Wees oprecht geïnteresseerd.
  4. Maak bewust tijd vrij om te helpen. Ze hebben je heel hard nodig (ook al zeggen ze soms van niet).
  5. Zorg voor een opgeruimde ruimte (yep, dat is echt een uitdaging voor sommige pubers).
  6. Maak de planning samen. Roep niet: “Denk aan je huiswerk!”, of “Denk aan je toetsweek!”, maar maak een concreet plan per week.
  7. Start aan het begin van de week met het samen maken van een planning.

 

Hier zijn ook nog wat handige tools die kunnen helpen bij het plannen:

Meer weten over het puberbrein of de ontwikkeling van jongeren? Vraag naar onze trainingen.