Welke herinneringen deel jij met jongeren? Maak jij met je gezin of op je werk bijzondere dingen mee, waardoor je samen terug kunt kijken? Het is heerlijk om te kunnen lachen om gekke situaties die je samen hebt meegemaakt. En belangrijk!

Daar stond ik laatst over na te denken. Het was ‘s morgens vroeg, de meeste pubers lagen nog op één oor. Drie tienermeiden zaten te ontbijten en ik stond in de keuken naar ze te luisteren. Aan de ontbijttafel werd er flink gelachen en gegiecheld over een situatie van twee jaar geleden.

De herinnering had te maken met wild plassen. We maakten als gezin een kanotocht op een frisse herfstdag. Halverwege de lange tocht moesten de meiden enorm nodig plassen. Maar juist als je heel nodig moet, is er natuurlijk geen toilet in de buurt te vinden. Het schaarse boompje aan de kant van de rivier (ver weg van onze kano’s) werd als toilet omgetoverd.

Terwijl ik daar stond te luisteren, besefte ik me hoe belangrijk herinneringen zijn. Terug kunnen blikken op mooie momenten samen is enorm kostbaar. Eigenlijk voelde ik me direct ook wat schuldig dat ik weinig herinneringen maak met mijn kids. Dus ik heb mijn agenda gepakt om te kijken naar de eerstvolgende datum waarop we weer herinneringen kunnen gaan maken.

Herinneringen hebben een positieve invloed, ze binden mensen samen, ze geven een gevoel van veiligheid. Samen tijd doorbrengen roept positieve emoties op. Positieve herinneringen helpen ook bij het vormen van identiteit. Zeker bij het opgroeien van kinderen helpt het enorm in de ontwikkeling. Je hoort ergens bij. Herinneringen maken versterkt de relatiebanden zodat je nog meer verdiepende momenten kunt hebben.

5 tips voor het maken van herinneringen

Niet alleen als ouder, maar ook als professional is het belangrijk om herinneringen te maken. Hierbij 5 tips die je daarbij kunnen helpen:

  1. Maak nieuwe, positieve herinneringen en praat ook over de negatieve herinneringen.
  2. Plan bewust tijd in voor herinneringen maken. Voor je het weet is je agenda volgeboekt met werk en andere zaken.
  3. Denk niet direct duur en groot. Het hoeft niet gelijk Euro Disney te zijn. Kleine herinneringen hebben ook veel waarde. Denk aan elke vrijdag pizza eten, elk jaar een kaartje sturen, een leuke outdoor activiteit, tijd nemen om een spel te spelen…
  4. Doe af en toe spontaan een actie (ik heb weleens toen we onderweg waren naar huis een spontaan bij elke Mc Drive die we tegenkwamen een ander gerecht gehaald. Zo hadden we tijdens de reis een driegangen menu. O ja, met een groep van 30 tieners door de Mc Drive voor een euroknaller was ook een succes)
  5. Maak filmpjes en foto’s om jullie herinneringen vast te leggen. Terugkijken geeft weer nieuwe, prachtige momenten.

Werk jij met jongeren? Wil jij ook nieuwe herinneringen maken? Maak dan gebruik van onze methodieken of ons doe-boekje I’M You!nG .

Ben je ouder of verzorger van een prachtige puber en wil je nieuwe herinneringen maken? Maak dan gebruik van ons You!nGfamilyTime pakket.

Wil jij alvast een aanvulling op onze groepsprogramma’s  van de You!nGmethodieken? Hieronder een cadeau van ons omdat met elkaar spelen een mooie herinnering maakt!

[av_button label= gratis-werkvorm-BeetleDrive link=https://young.genkgoweb.com/formulieren/gratis-werkvorm-beetle-drive link_target=’_blank’ size=’large’ position=’left’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue887′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-6ord3′ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Veel plezier en geniet!

Ps: vergeet je niet te laten trainen! Meld je aan voor de komende trainingen:

You!nGwoman & You!nGdeafWoman

You!nGman & You!nGdeafMan

Training hercertificering You!nG