Tegenover mij zit een prachtig meisje. Het is een van de tienermeiden die ik bij You!nG mag coachen. We hebben het over emoties en opeens moet ik denken aan wat ik las over facebook. Ik vraag aan haar of ze de emoticons van facebook al een keer gebruikt heeft.

Facebook heeft 5 nieuwe emoticons erbij naast het like-duimpje. De emoticons, reacties genoemd, worden de komende weken zichtbaar op de socialenetwerksite.
De nieuwe manier van reageren op berichten is getest in zes landen. De vijf emoticons die de test hebben doorstaan zijn: boos, verdrietig, wauw, lachen en liefde. Je kunt nu niet alleen aangeven dat je iets leuk vindt maar ook dat je iets grappig vindt, geweldig, dat je verbluft bent, dat je iets verdrietig vindt of dat iets je boos maakt. En als laatste kun je ook wat liefde geven aan je Facebook vrienden met de love knop. De emoticons kunnen worden geselecteerd door de ‘vind ik leuk’-knop ingedrukt te houden en naar beneden te scrollen.

De 5 nieuwe emoticons deden mij denken aan de 5 basisemoties die in ons I’M You!nG doe-boekje te vinden zijn. Samen met het meisje kijken we naar de 5 B’s (blij, boos, bang, bedroefd, en beschaamd) in het I’M You!nG doe-boekje. Zonder al deze emoties zou ons leven er heel anders uitzien. Eigenlijk je niet voor te stellen. Het missen van blijdschap als je je examen gehaald hebt of boosheid als jou onrecht is aangedaan.

You!ng blog young-emotions crazy
Emoties hebben een belangrijke functie en het is absoluut de moeite waard deze te leren herkennen. Bijvoorbeeld bang zijn beschermt ons tegen gevaar. Omdat we bang zijn om ons pijn te doen letten we extra goed op. Daardoor raken we niet gewond. Omdat we bang zijn voor auto’s steken we de straat niet zomaar over.

Emoties geven signalen. Ze geven aan hoe je je voelt in een bepaalde situatie. Tevens geven ze je grenzen aan, ze geven aan wat belangrijk voor je is en wat niet. Ze laten zien wat de situatie voor jou betekent. Ze zeggen iets over wie je bent. Vooral de negatieve emoties worden vaak onderdrukt. Als je bijvoorbeeld boos of verdrietig bent is dat een signaal en is het belangrijk te ontdekken hoe het komt dat je boos of verdrietig bent? Misschien heb je je grenzen niet duidelijk aangegeven aan een ander of houdt iemand geen rekening met jouw belangen en gevoelens. De gevolgen van emoties onderdrukken en de signalen negeren kunnen groot zijn. Naast lichamelijke klachten zijn er ook gevolgen voor de rest van je functioneren bijvoorbeeld gezonde relaties aangaan.

Samen met het meisje beschrijven we een gebeurtenis in het boekje en vullen we in welke emoties bij de gebeurtenis naar boven kwamen. Welk cijfer geef je het gevoel en matcht het gevoel met de gebeurtenis? Komt wat je denkt en voelt overeen met elkaar? Hoe zou je de volgende keer reageren in dezelfde situatie? Allemaal oefeningen om inzichtelijk te krijgen hoe je in elkaar zit. Door dit op te schrijven leer je je emoties te herkennen en er goed mee om te gaan. Je krijgt inzicht in hoe je met je emoties om kunt gaan en wat je anders zou kunnen doen.
En ook nu bij het benoemen van de situatie komen bij het meisje weer emoties naar boven. Ook mijn emoties zijn aanwezig, ik voel bewogenheid voor dit meisje en de situatie waar zij in zit.

You!ng blog young-emotions doe-boekje

Waarom emoties uiten?:
• Het zijn signalen dat er iets gebeurt. Ze vertellen je iets.
• Het zorgt ervoor dat je kunt ontladen. Bv. bij spanning.
• Het zorgt ervoor dat je ruimte (opluchting) krijgt en je geen binnenvetter wordt of verbitterd.
• Het geeft verbinding. Het delen van emotie geeft je het gevoel er niet alleen voor te staan. De emotie mag er zijn, dus jij ook!

Help jij mee om jongeren emotioneel gezond op te laten groeien? Jij bent van invloed. Onze methodieken, trainingen en het I’M You!nG boekje zijn handige tools daarbij. Meld je aan en bestel.

I’M You!nG- In 4 thema’s jezelf en anderen leren kennen.
Een doe-boekje voor jongeren van 12 tot 17 jaar.
I’M You!nG staat vol met creatieve opdrachten voor jongeren om zichzelf en anderen beter te leren kennen. De diverse opdrachten helpen jongeren om na te denken over wie ze zijn, hoe hun omgeving van invloed is, hun talenten te ontdekken en kennis op te doen wat betreft hun eigen grenzen en wensen op lichamelijk en seksueel gebied. I’M You!nG is apart of in combinatie met You!nGwoman en You!nGman te gebruiken.

Ook met I’M You!nG aan de slag?

You!nG doe-boekje