Ons AH-moestuintjesproject verloopt soms wat moeizaam. Het zaaien was geen probleem, dat ging prima. We volgden de gebruiksaanwijzing en het resultaat: acht potjes in het raamkozijn met allerlei soorten zaadjes onder een laagje aarde. In het begin keken we elke dag of we al wat zagen. Maar we keken er steeds minder naar om. Tot het zielige, verdroogde potjes aarde waren geworden. Oeps!

Foto's Blog-6

Gelukkig was het nog niet te laat. Ik ben regelmatig water gaan geven en nu komen er al mooie groene sprieten tevoorschijn. Wat je zaait dat oogst je. In twee van onze acht potjes zit geen bordje meer. Wat hadden we ook alweer gezaaid? We zullen geduld moeten hebben voor we erachter komen. Ik herken de sprieten en blaadjes niet, maar hopelijk straks wel de vruchten.

Het werkt niet alleen zo met de potjes in mijn vensterbank. In onze omgeving oogsten we ook wat we zaaien. Hoe mooi zou het zijn als de volgende generatie jongeren leert om in zichzelf te geloven. Dat ze hun talenten kennen en deze inzetten in de maatschappij. Ik droom ervan dat jongeren zich niet laten hinderen door hun gebrokenheid en negatieve omgevingsfactoren. Hoe maken we deze droom waar? Door te zaaien! Je zaait door te investeren in jongeren. Ze aandacht te geven, te complimenteren, aan te moedigen maar vooral door het goede voorbeeld te geven. Jongeren kijken naar jou.

Wie complimenten zaait, zal zelfwaardering en vertrouwen oogsten.Foto's Blog-7
Wie aandacht voor gevoelens, gedachten en verlangens zaait, zal verbondenheid oogsten.
Wie complimenten zaait, zal erkenning oogsten.
Wie erkenning zaait, zal vertrouwen oogsten.
Wie vriendelijkheid zaait, zal vriendelijkheid oogsten.
Wie liefde zaait, zal liefde oogsten.

Mijn moestuintje geeft voorlopig nog geen vruchten, dat gaat nog wel een tijdje duren. Ik heb besloten om ze met liefde te gaan verzorgen. Ik geef ze regelmatig water en verpot ze af en toe. Ook zorg ik dat ze genoeg licht en warmte krijgen. Ondanks dat het resultaat nog niet direct zichtbaar is, kies ik om ze te verzorgen, zodat ze kunnen groeien.

Foto's Blog-8

In mijn werk zie ik ook niet altijd direct resultaat. Soms pas jaren later als een jongere een stuk ouder is. Dan hoor ik over de impact die het zaaien en verzorgen (lees: liefde) heeft gehad. Het gebeurt ook dat ik nooit meer iets terug hoor. Maar ik blijf doorgaan! Want ik geloof in die droom dat jongeren hun talenten leren kennen en deze inzetten in de maatschappij. Ik geloof dat jongeren zich niet laten hinderen door hun gebrokenheid en negatieve omgevingsfactoren. Dat ze op kunnen groeien tot emotioneel gezonde volwassenen die van betekenis zijn doordat ze zelf weer zaaien. Zo zullen zij ook weer van positieve invloed zijn.

Soms kan het je wat uitblussen als je een tijd lang geen resultaat ziet. Als je investeert in jongeren, maar niet terughoort over de vruchten. Dan kun je zelf wel wat mest gebruiken. Of misschien moet je wel eens verpot worden. Heb jij dat in je werk met jongeren? Wij kunnen jou daarmee helpen. Onze trainingen, methodieken en andere materialen bemoedigen je om weer verder te gaan met zaaien en water geven. We geven je tools en handvatten om van positieve invloed te zijn. Kijk hier welke materialen wij te bieden hebben.