Forceer? Mijn dochter (15jaar) vraagt aan de ontbijttafel wat er aan de hand zou kunnen zijn met haar heup. Ze heeft er last van . Ik denk aan de capriolen die ze gisteren uithaalde voor de deur met haar (pleeg) zussen. Ik zag een radslag voorbijkomen, een brug en nog meer voor mij onmogelijke lichamelijke turn acties.
Ik antwoord haar en zeg: “Misschien heb je iets geforceerd?’’. Het wordt stil aan de ontbijttafel en 3 paar ogen van pubermeiden kijken mij enorm verbaasd aan en vragen vervolgens: “Serieus, forceren?” “Nee, forceren dat doe ik echt niet hoor?” : roept mijn dochter duidelijk. Ik vraag: “Weten jullie wat het woord forceren betekent?”. Ik begin uit te leggen wat het woord forceren betekent volgens het woordenboek en in deze context. Ze beginnen hard te lachen en roepen: “Oooooh, bedoel je dat met forceren?”. Vervolgens vertellen ze dat zij met forceren iets heel anders bedoelen.
Forceren is een woord dat in de jongerencultuur heel anders gebruikt wordt. Ik kom erachter dat forceer en forceerbeer, gebruikt wordt als jongeren een bepaalde positie met hun lichaam innemen. Borsten naar voren, holle rug en billen naar achter met 1 been naar voren terwijl je teen van dat been de grond aantipt. En natuurlijk mag niet vergeten worden om er een selfie van in de spiegel te maken.
Ik zoek op insta het woord forceerbeer op. Beer, omdat het op dezelfde manier gebruikt wordt als leer-beer, geil-beer en fix-beer. Ik kom inderdaad de juiste plaatjes tegen. Ik moet erg lachen als ik nadenk over ons gesprek van vanmorgen bij het ontbijt. Mijn dochters dachten echt dat ik forceren bedoelde zoals hierboven beschreven. Ja, nu snap ik hun verontwaardigde blik en grote ogen wel.
We gebruikten hetzelfde woord maar met een totaal andere betekenis en bedoeling. We begrepen elkaar niet, een typisch geval van miscommunicatie.
Herken je dat in je werk of thuis? Je hebt bepaalde bedoelingen en verwachtingen. Je praat en werkt met elkaar en denkt elkaar te begrijpen totdat je ontdekt dat jullie het over hele andere dingen hebben. Als jullie het bijvoorbeeld hebben over ‘kwaliteit’ in je werk. Wat verstaan jullie daaronder? Bedoelt iedereen in jouw team hetzelfde als ze het woord ‘kwaliteit’ gebruiken? Als je dit helder hebt, voorkomt het veel onduidelijkheid en/of irritaties.
Een opgeruimde kamer, betekent dat voor al je gezinsleden hetzelfde? Wat verstaan jullie eronder? Vind jij als ouder dat er dan niets meer op de grond mag liggen en dat de stof weg is? Of is je puber al tevreden als er een pad leeg is naar zijn/haar bed? Hebben jullie het als gezin over hetzelfde als jullie het woord opgeruimd gebruiken?
Tips:
– Check of jullie het over hetzelfde hebben;
– Vraag om verduidelijking;
– Gebruik humor en lach als het fout of anders gaat;
– Leg uit door middel van voorbeelden wat je bedoelt;
– Zorg dat je open staat voor de belevingswereld van de ander;
– Oordeel niet te snel;
– Soms gaan dingen niet fout maar gewoon anders;
– En tot slot: Jij bent van invloed!
Wil jij kwaliteit in je werk? Wil jij de kwaliteit en communicatie binnen je team of je gezin verbeteren? Laat je trainen!