Oh nee! Ieuw, ieuw, ieuw! Een van mijn pubers geeft haar mobiel aan mij en laat een snapchat-account zien dat er echt niet oké uit ziet. Ik swipe en kijk bijna met mijn ogen dicht, zo niet oké zijn de afbeeldingen die voorbij komen!

En dan komt de foto tevoorschijn waar het om gaat.
Wat een foto! De vriendin van mijn puber is er in getagd zonder dat zij dat wist. En de pikante foto is niet eens van haar, maar van iemand die ze niet kent. Toch is zij erin getagd en lijkt het alsof zij het is. Via dit account op snapchat worden meisjes exposed. Als je in een foto getagd wordt, weet direct iedereen jouw account te vinden. Met het gevolg dat je ongewenste berichten kunt gaan krijgen.

Mijn puberdochter maakt zich zorgen en vraagt: “Wat kan mijn vriendin doen? Ze moet echt van dit account af!

Social media: super leuk!
Eerlijk, ik vind social media super leuk! Lekker swipen als ik op de bank zit. Lekker contacten met mijn vrienden en familie. Informatie delen. Ik heb Snapshat, Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. En ik houd ervan om mijn connecties te volgen, te liken en te zien wat ze doen in het dagelijks leven. Even een DM sturen of een inspirerend filmpje… Ik laat mij graag inspireren door anderen en ik probeer andersom ook anderen te inspireren met mijn blogs, posts en foto’s.

De grimmige kant
Maar er is ook een andere kant die ik regelmatig zie. De grimmige kant. Jonge mensen die gepest worden, akelige filmpjes en foto’s die voorbij komen, sexting en exposing. Privacy die geschonden wordt of online criminaliteit. Het gebruik van social media kan ook gevaarlijk zijn. En eenmaal iets gepost, is het bijna niet meer te verwijderen van internet. Dat kan vervolgens grote gevolgen hebben voor opleiding, werk en toekomst.

Jij en je jongeren
Hoe ga jij om met social media? Ben jij van positieve invloed? En gaan jouw jongeren veilig om met social media? Het gebruik ervan moet leuk en veilig zijn. Ik zeg regelmatig tegen jongeren: “Het goede nieuws? Je hebt er zelf een rol in.”
Hieronder een test die je kunt gebruiken voor je jongeren. Deze test met vijf vragen heeft als doel om vast te stellen of jij en je jongeren veilig bezig zijn. Het is een goede aanleiding voor een gesprek met je jongeren over social media.

Test: doe jij het veilig?
Hoe veilig en positief ben jij bezig op social media?

1: Ik heb vrienden/connecties of volgers op mijn account die ik echt ken. Dus ook in de offline wereld.

  • Nee, ik accepteer iedereen die een vriendschaps- of volgverzoek stuurt.
  • Ja, Ik ken iedereen in real life.

2: Mijn profielfoto is zoals ik ook dagelijks in het leven rondloop.

  • Nee, ik heb een profielfoto waar ik mijzelf beter op voordoe, of waar ik een pose aanneem die niet normaal is voor me.
  • Ja, ik ben op de foto zoals ik in het echt ben. Ik ben mijzelf maar heb natuurlijk wel de leukste foto gekozen.

3: Ik heb mijn account op privé staan

  • Nee, ik heb niks te verbergen, iedereen mag alles weten.
  • Ja, ik wil niet dat iedereen alles weet van mij en zomaar kan opzoeken waar ik woon of wat ik doe.

4: Alles wat ik op social media zie, check ik op waarheid.

  • Nee, als ik daar aan begin, kost het mij veel te veel tijd. En nepnieuws zie je toch duidelijk?
  • Ja, er is zoveel nepnieuws. Ik zoek altijd op wat de bron is van het bericht en check of het echt waar is.

5: Ik denk na voordat ik een foto of berichtje post/ verstuur.

  • Nee, je moet er ook een beetje ontspannen mee omgaan, zo snel gaat er ook weer niet iets fout.
  • Ja, ik weet dat mijn berichtje of foto invloed heeft. Daarom denk ik goed na voordat ik het post/ verstuur.

Heb je 1 of meerdere keren nee ingevuld? Je gebruikt social media niet veilig. Ga naar iemand die je vertrouwt en kijk samen naar het gebruik van je social media. Maak samen afspraken over hoe je er weer veilig en gezond mee om kunt gaan.

Heb je 1 of meerdere keren ja ingevuld? Je bent al goed en bewust bezig met je social mediagebruik. Probeer nog eens kritisch te kijken hoe je dit nog veiliger kunt doen.

Heb je overal een ja? Super goed bezig! Je bent je bewust van de impact van social media en je gaat er veilig mee om.

Test uitprinten
Wil je deze test uitprinten voor je jongeren? Dat kan. Hieronder de download naar het werkblad van de test voor de jongeren

 

[av_button label= gratis-werkvorm-test  link=https://young.genkgoweb.com/formulieren/werkblad-social-media-test link_target=’_blank’ size=’large’ position=’left’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue887′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-6ord3′ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Napraten met je jongeren
Heb je de test met je jongeren gedaan? Praat erover na. Bijvoorbeeld ook over hoe het is als je wordt exposed. Kijk met elkaar dit filmpje:

Sommige jongeren hebben weleens nare situaties meegemaakt op social media. Ze worden onder druk gezet of gepest. Sommige jongeren hebben ook weleens iets gepost of verstuurd waar ze later spijt van hebben. Ben jij ook iemand die zoiets heeft meegemaakt? Ga naar een volwassene die jij vertrouwt en praat erover. Blijf er niet mee rondlopen.

Hoe liep het af?
Met de situatie van de vriendin van mijn puberdochter is het gelukkig goed afgelopen. De foto is er afgehaald. Het account is gerapporteerd door diverse mensen en kort daarna heeft Snapchat het account verwijderd.

Tot slot iets wat ik je nog echt wil vertellen!
Jij als professional kan zelf online van positieve invloed zijn op jongeren! Gaaf hè? Als jij iets post of iets bekijkt, dan ben je een voorbeeld voor hen. Voordat je iets deelt of post, vraag jezelf eens af: is dit iets waar jongeren van leren? En: kan ik iets posten waar anderen van groeien? Je zult zien dat je dan van positieve invloed bent.

Tip: maak een werkprofiel aan op verschillende social media. Zorg dat je bent waar jongeren zijn, zorg dat je online bent. Zij zijn namelijk ook online, zo kun je een rolmodel voor hen zijn.

De laatste tip: Maak met je jongeren gebruik van onze #YNG Escape Game. Onze #YNG Escape Game heeft als doel jongeren weerbaar en sterker maken wat betreft de kansen en gevaren van sociale media.  #YNG Escape Game is een educatief escaperoomspel met vier identieke escaperooms die tegelijkertijd gespeeld worden. Er worden teams gemaakt van maximaal acht personen, en je strijdt om wie het eerste weet waarom Yara vermist is. Maar erg veel tijd heeft het winnende team niet om dit te vieren, want alle vier de recherche teams moeten als een razende samenwerken om Yara te redden. Lukt het jou als recherche om binnen 60 minuten je taak te volbrengen en deze zaak op te lossen? Meer over onze #YNG Escape Game is te vinden op onze site.