We zitten als gezin in de auto (nou ja, eigenlijk geen auto maar een busje. Je kent ze wel: die witte busjes die heel praktisch zijn maar niet persé mooi te noemen zijn.) Maar goed, we zitten dus met zeven kids in ons busje. Ons “weekend-logeer” kereltje zit voorin en zegt: “is dit een snelweg?” Mijn echtgenoot zit achter het stuur en antwoord verbaasd: “Uh.. nee?” Ons kereltje: “Waarom rijd je dan 100?” Hihi, heerlijk bijdehandje van bijna zes jaar!

We hebben heerlijk gelachen om zijn bijdehante opmerking Toch moet ik elke keer weer aan zijn opmerking denken. De opmerking van ons weekend manneke is namelijk ook confronterend. Kinderen en jongeren kijken naar ons. Natuurlijk weet ik dat en zeker in mijn werk zie ik dat regelmatig terug komen. Eigenlijk communiceren we voortdurend naar onze kids en jongeren. Positief of negatief, meestal bewust maar soms ook onbewust. Of dit nu op je werk is of thuis, in de wijk waar je woont of op een verjaardag, op facebook of twitter. Misschien werk je niet met kinderen of jongeren en heb je zelf geen kids, Misschien heb je helemaal niets met kinderen of jongeren. Toch ben jij van invloed. Kinderen en jongeren kijken naar ons. Als ze op straat lopen, in de bus, in het verkeer, op de verjaardag van je buren of nichtje, in de supermarkt. En ze imiteren. Kinderen leren door te imiteren en de kunst af te kijken.

Ik geloof dat wat we vandaag zaaien, we in de toekomst kunnen oogsten. Als je in jongeren investeert, is dat van positieve invloed op henzelf, op de volgende generatie en op hun deelname aan de samenleving. Jij als ouder, opvoeder, welzijnswerker, leerkracht , als mens, bént van invloed op een jongere. Zie het als zaadjes die je zaait in het leven van kinderen en jongeren. En wat je zaait is wat je oogst.
Door positiviteit te zaaien komen ze stevig in de maatschappij te staan. 

Tips:

  • Kijk eens bewust naar je eigen gedrag thuis en op je werk.
    • Wat wil jij de komende generatie meegeven?
    • Wat voor zaadjes plant jij in je omgeving?
    • Mogen jongeren van je afkijken?
    • Let de komende week eens extra op je gedrag. Ben je van positieve invloed of is de winter mopperaar naar boven gekomen?

Dit filmpje laat zien dat kinderen wat ze zien na doen.
Children See, Children do

https://www.youtube.com/watch?v=7d4gmdl3zNQ

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de weerbaarheid van jongeren zodat ze zichzelf kunnen zijn? Kijk dan op onze site naar onze methodieken.

You!nG zet zich in voor een veilige, evenwichtige en stimulerende opvoedingscontext voor jongeren in Nederland.
You!nG wil bijdragen dat jongeren in de leeftijd van 8 jaar tot 25 jaar:
• ontdekken dat ze waardevol zijn, er echt toe te doen.
•worden ondersteund bij het opgroeien tot sterke, emotioneel evenwichtige en maatschappelijk betrokken vrouwen en mannen.
•leren om hun eigen leven op een gezonde zelfstandige manier vorm te geven