“Jongens zoals jij…” Een docent zei dit laatst tegen mijn zoon (17) toen hij in de klas een conflict met hem had. Terwijl ik met mijn zoon daarover sprak, zei hij: “Ja mam, ik zat ook fout, maar ik vind deze uitspraak zo verschrikkelijk naar.” En terecht. Het was een oordeel, waardoor mijn zoon zich niet serieus genomen voelde.
Van de week maakte ik nog zoiets mee. Terwijl ik aan het werk was op kantoor, hoorde ik een diepe zucht aan de andere kant van de ruimte: “Waarom is de mentaliteit van jongeren zo veranderd? Waarom kunnen ze niet op tijd komen?” Automatisch begon ik het uit te leggen. De frontale cortex van jongeren werkt nog niet helemaal zoals het moet. Daarnaast hebben sommige jongeren niet alle tools in hun opvoeding meegekregen om goed te kunnen functioneren. De man keek mij aan en zei met een glimlach: “Jij neemt het altijd op hè voor jongeren?”
Beide gebeurtenissen zetten mij aan het denken. Inderdaad, ik neem het eigenlijk altijd op voor jongeren. Ik vind jongeren gewoon te gek en ik probeer altijd te kijken naar het gedrag achter het gedrag van de jongeren. Wat gebeurt er echt? Dat is vaak een heel ander plaatje dan dat je in eerste instantie kunt zien.
In dit fragment uit Die grössten Schweizer Talente (Zwitserland Got Talent) geven de juryleden enorm snel een oordeel en daar hebben ze achteraf veel spijt van. Ze vinden het niet snel genoeg gaan, het lijkt niet interessant genoeg of ze hebben niet door wat er werkelijk plaatsvindt. En pas nadat de artiest door alle vier is afgewezen met een rood kruis, laat ze op spectaculaire manier zien dat ze het toch echt waard is om in het programma verder te komen. Maar het is te laat. De jury heeft al geoordeeld en biedt vol schaamte excuses aan.
In mijn werk met jongeren en in de opvoeding van mijn kinderen moet ik ook weleens beschamend mijn excuus aanbieden omdat ik te snel oordeelde. Ik vergat bijvoorbeeld te kijken naar het gedrag achter het gedrag of de vraag achter de vraag. Mijn handelen en reactie hebben effect op de jongeren. Net zoals de vier kruizen en de snelle beoordeling effect heeft op de artiest.
Kies jij er ook voor om jongeren niet te snel te oordelen? Hier zijn 7 tips die je daarmee kunnen helpen:
- Behandel elke jongeren als individu.
- Luister naar de jongere. Als in: jij praat niet en de jongere praat wel 🙂
- Geef de jongere eerst de gelegenheid om zijn gedrag toe te lichten
- Kijk verder dan de buitenkant. Probeer het gedrag achter het gedrag te achterhalen. Vraag je af wat de reden kan zijn van het gedrag.
- Laat de jongere uitpraten. Vul zijn/haar verhaal niet zelf in.
- Controleer of je het echt begrijpt. Gebruik daarbij de vraag “Bedoel je…?”of “Begrijp ik dat…?”
- Bedenk dat een jongere nog geen volwassene is. Geef ze ruimte om te leren en ontwikkelen.
Wil jij als professional of als ouder leren om niet snel te oordelen? Wil jij van positieve invloed zijn? Ga dan met onze methodiek aan de slag en laat je trainen. Specifiek training nodig in een actueel thema? Mail en vraag naar de mogelijkheden.