Met mijn grote gezin (6 kinderen) komt het regelmatig voor dat we een bezienswaardigheid zijn of dat er over ons gesproken wordt. Eerlijk gezegd hoop ik altijd dat we indruk maken. Misschien denk je wel: ”Wat arrogant! Wil je soms je perfecte gezinnetje laten zien?” Nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat het mijn verlangen is dat we als gezin van positieve invloed zijn. Als we dan toch opvallen als groot gezin. Een mooie kans, toch?

In onze opvoeding geven we onze kids mee dat je een keuze hebt om van invloed te zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is ons maandelijks bezoek aan de othodontist. Vijf van onze zes kids hebben een beugel en dus rijdt de Boenderbus braaf elke maand met de beugelbekkies naar de ortho. Inmiddels weten ze bij de ortho heel goed wie we zijn. We kunnen ervoor kiezen om alleen in de wachtkamer te zitten, onze afspraak na te komen, vriendelijk te groeten en weer weg te gaan. Maar wij kiezen ervoor om een praatje te maken, interesse te tonen en ons te verbinden aan de mensen die daar zijn.

Zo ook afgelopen maand. Tijdens het consult aan de orthodontist hoorde ik van de assistente dat onze arts (orthodontist) dit keer voor het laatst was. Ze kreeg een nieuwe baan. De afgelopen maanden had ik regelmatig met haar gesproken. Een grote praktijk draaien is een enorme grote verantwoordelijkheid. Ik had gezien aan haar dat dat best pittig was. Daarom bedacht ik iets leuks: omdat mijn man ons later op zou komen halen, appte ik hem of hij onderweg een bloemetje wilde kopen. Hij was verbaasd, maar hij appte dat hij langs de bloemist zou gaan.

Precies toen ons consult klaar was, kwam mijn man aanlopen met de bos bloemen. We overhandigden de kleurrijke bos aan de orthodontist. Ik vertelde haar dat ik had gezien dat ze zoveel van haar tijd, passie, expertise en kennis had gegeven. Ze verdiende het! Ik zei dat we haar gingen missen, maar ook dat we het haar gunden om in de nieuwe baan bij een wat kleinere ortho-praktijk weer nieuwe passie te krijgen voor haar vak en haar privé leven. Dit kleine gebaar, raakte haar hart. De tranen sprongen in haar ogen. En ook de assistentes waren geraakt.

We liepen als gezin weer naar buiten en praatten nog wat na over van invloed zijn. Grote en kleine gebaren. Iemand opmerken, iemand erkenning geven, iemand zien staan. Samen waren we trots dat we indruk mochten maken. Dat we van positieve invloed mochten zijn op deze vrouw en haar omgeving. Een geluksmomentje.

Influence-invloed

Wist je trouwens dat als je iemand complimenteert je hersenen dopamine aanmaken? Niet alleen diegene die het ontvangt, maar ook diegene die het compliment geeft. Dopamine zorgt ervoor dat je een geluksgevoel krijgt. Ook wel een gelukshormoon genoemd. Nog een goede reden om van positieve invloed te zijn!

Wees ook van positieve invloed!
Kom in beweging en maak indruk op je omgeving! Hierbij wat tips om dat te doen. Misschien wat eenvoudige tips, maar probeer het maar eens. Wedden dat het werkt?

• Groet als je ergens binnenkomt en lach erbij. Als je lacht, geeft dat in je eigen hersenen een signaal af zodat je je beter voelt.
• Kijk mensen aan. Zo geef je de persoon die je aankijkt erkenning voor wie hij/zij is. Bijvoorbeeld de kassière. Groet hem of haar. (Laatst sprak ik de kassière van een supermarkt en ze vertelde dat ze soms het idee had dat ze voor mensen onzichtbaar was. Het gevoel van negeren en geen erkenning krijgen, maakte haar erg verdrietig.)
• Oja, niet bellen en appen bij het afrekenen in een winkel is ook fijn.
• Geef complimenten. Van complimenten geven en ontvangen krijgt je energie.
• Geef aandacht: alles wat je aandacht geeft, groeit.

Wil jij ook van invloed zijn?