Lunchtijd. Ik ben aan het eten en word ondertussen geïnterviewd door twee studenten die met een afstudeeropdracht bezig zijn. Ze doen onderzoek naar de effecten van de methodiek You!nGwoman. Buiten hoor ik één en al geroezemoes: dat typische meidengemompel met gegiechel en dan ineens een uitgebreid lachsalvo: toch maar even om het hoekje kijken.
Daar staan ze: de heldinnen van de afgelopen jaren. Vol verwachting draait een zestal hoofdjes zich om. Allemaal met brede glimlach, hoofd rechtop en borst vooruit. Ze antwoorden: “Jaaaa, we wachten nog even op de andere meiden hoor, die komen er elk moment aan!” Wát een verschil met tijden terug! Schromend kwamen ze toen één voor één binnen, schoorvoetend en onzeker met de kopjes naar beneden hangend. Mij nauwelijks aan durven kijken en met een slap handje zichzelf voorstellend.
Als voorbereiding aan het onderzoek van de twee studenten heb ik deze meiden benaderd. Zij hebben met mij de You!nGwoman pilot twee jaar geleden gedaan, of een volledige You!nGwoman training doorlopen. En nu staan ze hier weer voor me. Hoe bijzonder!
Megatrots ben ik terwijl deze meiden aan de studenten en aan elkaar vertellen wat ze geleerd hebben over de thema’s zelfbeeld, sociale omgeving, talentontwikkeling en seksualiteit/lichamelijkheid. Hoé knap om te horen dat de meiden na twee jaar nog steeds kunnen benoemen dat ze geleerd hebben dat ze mooi zijn, dat je nooit moet veranderen wie je bent en dat je er mag zijn.
En er is ook echt wat veranderd:
-Een meisje vertelt dat ze thuis vaak ruzie had met haar ouders. Ze heeft nu geleerd om niet meer een grote mond op te zetten, maar om dingen uit te praten. Het gaat bij haar thuis veel beter!
-Iemand anders vertelt dat ze geleerd heeft dat haar ADHD geen probleem hoeft te zijn. Ze kan het nu inzetten als sfeermaker in de groep op een evenwichtige manier. Haar ‘Ja, maars…’ zijn omgezet in acceptatie.
-Een ander meisje vertelt dat ze geleerd dit heeft: voordat je een relatie aangaat met een jongen, moet je eerst de tijd nemen om hem goed te leren kennen. Zo leg je een goede basis voor je relatie neer.
Het allermooiste vind ik dat de meiden benoemen wat ze aan groei zien bij elkaar. Twee meiden kennen elkaar niet van de trainingen, maar van school. Het ene meisje zit inmiddels op het MBO en benoemt: “Ik weet nog dat jij bij mij op school zat en vet verlegen was en niks zei, maar nu herken ik je nauwelijks meer. Je komt superzelfverzekerd over!”
Uiteindelijk loop ik apetrots en stralend de deur uit, mezelf in de arm knijpend. Nee ik droom niet… Wij zijn écht van positieve invloed geweest! Wat een toppers zijn er weer gevormd. Sterke meiden die vol moed de maatschappij in gaan en zelf ook van positieve invloed mogen zijn voor hun omgeving.
Jiska is Jongerenwerker bij Jeugd-Punt en zet zich in als vrijwilliger voor You!nG.
Wil jij ook met onze methodiek voor meiden aan de slag? Kijk hier! Nog meer van invloed zijn? Download de 7 tips om van positieve invloed te zijn.