You!nG blog Baboesjka

De Baboesjka in jou

Wie kent ze niet: de Baboesjka? Een houten poppetje beschilderd in felle kleuren met een Russische uitstraling. In het poppetje zit een, iets kleiner, identiek poppetje en daarin weer een poppetje en daarin weer één. Sommige mensen vinden ze prachtig, anderen vinden ze foei-lelijk. Maar hoe dan ook, ze verbergen een intrigerende waarheid in zich.

Zoals de Baboesjka al die kleinere maar identieke Baboesjka’s in zich meedraagt, zo dragen ook wij: de peuter, de kleuter, het schoolkind, de puber en de jong volwassene in ons mee. Je denkt misschien wel: “Ach, wat geweest is, is toch geweest?”
Ja en nee. Want in iedere fase van onze ontwikkeling is het nodig dat er in zeven basisbehoeften wordt voorzien, zoals die zijn beschreven door Jeffrey Young: Veiligheid, Verbondenheid, Eigenwaarde, Autonomie. Creativiteit , Spontaniteit en Spel en Realistische grenzen.

Helaas gebeurt het nogal eens in ons leven in de verschillende ontwikkelingsfasen dat we tekort komen in die basisbehoeften. En dat tekort nemen we mee, ons leven door. En zelfs zonder dat we ons de gebeurtenissen haarscherp voor de geest kunnen halen, dragen we de gevolgen van die gebeurtenissen wel met ons mee en dat beïnvloedt vaak ongemerkt ons gedrag als volwassene. Heb je ooit wel eens een volwassene voor je gehad, waarbij je ineens dacht: ‘ mens reageer niet zo kinderachtig?’
Het is dan net als bij die ‘volwassen Baboesjka’ waar ineens een kleinere Baboesjka vóór schiet en die als het ware de regie overneemt en vanuit het tekort gedane kind reageert. Vaak gebeurt dat in een situatie die ergens aan dat vroeger opgedane tekort raakt.

Daarom vinden wij het vanuit You!nG zo belangrijk om met onze programma’s kinderen al op jonge leeftijd (vanaf acht jaar) te helpen in hun ontwikkeling en dat doen we vanuit die zeven basisbehoeften zoals die beschreven zijn door Jeffrey Young. Onze programma’s van You!nGgirl en You!nGboy spelen in op die zeven basisbehoeften. Juist acht tot twaalf jarigen maken in korte tijd op allerlei gebied grote veranderingen mee, en daar is veel aandacht voor (preventieve) empowerment nodig.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het empoweren van jongeren zodat ze opgroeien als emotionele volwassenen? Kijk dan op onze site naar onze methodieken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.