Weet je wat ik heerlijk vind? Frisse lentelucht vol van de geur van gras dat net gemaaid is. Dat wil ik helemaal in me opsnuiven, het maakt me blij en enthousiast. Geur doet gewoon wat met je. Ook fijn: als je thuiskomt na een dag hard werken en de geur van lekker eten komt je tegemoet. Ja, geur heeft effect op mij.

Maar ook nare geurtjes hebben effect. Zoals laatst toen ik met mijn kids in de auto stapte. Tjonge wat een lucht! Het was hondenpoep! De hele auto stonk ernaar en al mijn tieners maakten de meest bijzondere, uitheemse geluiden. “Wie heeft er in de poep getrapt!?” Iedereen keek verschrikt onder zijn of haar schoen in de hoop dat hij/zij niet de schuldige was. Bah! Echt vies! Ook na het schoonmaken bleef de geur nog lang hangen. Niet zo positief…

Geuren doen iets met je.

Ze brengen een herinnering of emotie met zich mee. Positief of negatief. Herinneringen aan hoe het rook bij oma bijvoorbeeld. Of terugdenken aan die leuke wintersportvakantie door de geur van openhaardhout. Winkels gebruiken ook de invloed van geur. Zij kiezen

Foto's Blog-13

voor geuren die ervoor zorgen dat jij een prettig gevoel krijgt als je in hun  winkel bent. Ze hopen dan natuurlijk dat je meer gaat kopen. En dat werkt. Uit onderzoek is gebleken dat de geur van bloemen en citrusgeuren een positief effect heeft op de verblijfsduur en de uitgaven van consumenten.

Heb je er wel eens over nagedacht dat ook wij een geur verspreiden? En dan bedoel ik niet een parfum, eau de toilette of zweetgeur. Ik bedoel onze houding en gedrag als wij in de buurt zijn van anderen. Je herkent het vast wel als je op een feestje komt of je werk binnenstapt. Een Foto's Blog-12geur/sfeer van negativiteit, egoïsme, afwijzing, controle, kleineren, roddel. Dat is echt een negatieve geur.

Of het tegenovergestelde: de geur van positieve invloed, liefde, vriendelijkheid, empowerment, aanvaarding, erkenning, elkaar willen helpen, aanmoediging. Die laatste geur heeft aantrekkingskracht. Ik wil graag bij mensen zijn die deze geur/ sfeer verspreiden. Dat geeft mij namelijk energie en laat mij groeien. Heerlijk voelt dat!

En jij? Welke geur verspreid jij? Is het een geur van positiviteit of meer een hondenpoepgeur van kritiek en negativiteit? Ben jij aantrekkelijk? Willen jongeren bij jouw in de buurt zijn? Durf eens aan de mensen om je heen te vragen welke geur jij verspreidt. Het is een mooie uitdaging  om op zo’n manier van invloed te zijn dat jouw omgeving een fijn gevoel en een mooie herinnering krijgt na een ontmoeting met jou. Jij bent van invloed, verspreid een positieve geur!

Meer lezen over hoe jij van invloed kunt zijn?Foto's Blog-11