Dilemma: Het hele jaar door alleen maar hinkelend op 1 been jongeren versterken of het hele jaar door alleen maar zingend met jongeren kunnen praten?

En wat was voor 2020 jouw antwoord op de bovenstaand dilemma?

Het afgelopen jaar zorgde corona voor heet wat uitdagingen en dilemma’s. Jouw werk met jongeren veranderde elke keer weer en bijna elke week werd er een beroep gedaan op jouw flexibiliteit en creativiteit. Vanuit You!nG willen we jou daarvoor bedanken! Bedankt voor wie je was en bent voor onze jongeren in Nederland.

We hebben 2 cadeautjes voor je, omdat we gezien hebben dat veel jongerenwerkers, docenten, hulpverleners en andere professionals (jij dus!) die met jongeren werken een tandje bij gezet hebben. Later meer hierover. Tijdens het lezen van deze nieuwsbrief zul je allerlei gratis tools vinden die je kunt gebruiken in je werk. Download ze, gebruik ze en zet het in voor goed jongerenwerk. Vergeet daarbij niet de You!nGvisie “Jij bent de methodiek! Jij bent van invloed!”

Waarom we dankbaar zijn voor 2020

Waarschijnlijk heb je het gezien. Voor You!nG was afgelopen jaar ook een uitdaging, maar vooral een jaar van nieuwe mogelijkheden! De #YNG Escape Game die net draaide, moest stoppen. Dus hebben we de #YNG secretbox gemaakt, zodat we professionals in het onderwijs, jongerenwerk en jeugdzorg goed kunnen informeren over de ins en outs van de Escape Game. In de box zijn mooie materialen te vinden zoals de “think before post” kaart, de “fakenews checklist” poster en de flowdiagram poster.

Onze You!nGtrainingen hebben we omgezet naar online trainingen. Een mooie kans voor nieuwe You!nGprofessionals die met de You!nGmethodieken kennis hebben gemaakt. Zo zijn er nu nog meer jongerenwerkers die met onze methodieken jongeren helpen weerbaar en sterker te maken.

Verder gaven we aan een geweldige welzijnsorganisatie de onlinetraining “You!nG on Tour “basisvaardigheden online jongerenwerk” waarin we jongerenwerkers hielpen om zich te ontwikkelen als professional in online jongerenwerk. Ook waren we samen met WijWijs en St. Jeugd en jongerenwerk betrokken in het projectteam “Pubers in de Spotlight” van gemeente Lansingerland.

Videosessies

Met BVjong en nog een aantal andere organisaties hebben we van maart tot de zomervakantie 11 videosessies georganiseerd. Na de zomer hebben we dit voortgezet, het werden er 16 in totaal.

Elke videosessie had een ander thema:

Welke tools gebruik je tijdens lockdown?
Jongerenwerk op straat op 1,5 meter afstand.
Kinderwerkers in tijden van corona.
Jongerenwerkers tijdens Ramadan.
Wat wel en niet mag.
Balanceren tussen pedagogische relatie en maatschappelijk belang.
Hoe bereik je kwetsbare gezinnen?
Good practices jongerenwerk op school.
Kinderwerkers zijn nu de frontwerkers in de buurt.
Polarisatie in stedelijk en niet-stedelijk gebied.
Tips voor activiteiten en protocol zomer activiteiten.
Mobiliseren van de doelgroep, wat hebben ze nodig?
Sterk jongerenwerk – sterke jongerenwerkcampagnes.
De toegevoegde waarde van het kinderwerk anno 2020.
Nepnieuws en complottheorieën …en de rol van kinder- en jongerenwerk bij het weerbaar maken van de jeugd.
Extra Videosessie — Meer informatie over aanvragen extra geld voor activiteiten voor jongeren voor de komende wintermaanden (wintergames én extra budget gemeenten).

Op 1sociaaldomein.nl zijn de verslagen van deze videosessies te vinden.

Ook in 2021 videosessies

Ook het komende jaar zullen we onderdeel zijn van dit mooie project en samen met BVjong videosessies organiseren. Komende 21 januari zal de eerste videosessie zijn.

Verwacht ook dit jaar mooie werkvormen, inspirerende spellen en goede methodieken met kwalitatieve groepsprogramma. Sterke tools die You!nG ontwikkelt om professionals die met jongeren werken te ondersteunen.

Gratis tools voor jou

Vanaf de eerste lockdown zijn we begonnen met gratis tools te ontwikkelen, als extra aansluiting op onze methodieken. Specifiek gericht op deze bijzondere tijd. Hieronder zetten we op een rijtje welke nieuw zijn:

Online zichtbaarheid 

Heel bijzonder dat we ook online nog meer aandacht hebben gekregen voor You!nG. Door zelf te schrijven, zoals deze 4 blogs met tips en werkvormen:

  1. Tips voor online jongerenwerk in tijden van Corona – Incl. gratis YNG Q en A template
  2. Corona en wat jij als jongerenwerker kunt adviseren aan ouders, incl. tips en werkvorm
  3. 5 online energizers/icebreakers tijdens videobellen voor jongerenwerkers en docenten
  4. Nepnieuws en coronacomplotten: wat is het en hoe ga je ermee om?

En door de mooie samenwerking met Movisie/KISS (Kennisplatform Integratie & Samenleving) kwam het artikel “Nepnieuws en coronacomplotten” met handige ‘fake news checklist’ tot stand.

Samen met KISS gaven we een workshop over dit thema in een van de videosessies.

Verder werden we geïnterviewd voor het artikel “Escape-game en polarisatie” van KISS. Dat interview wordt binnenkort gepubliceerd.

En ook heel bijzonder: NOS op 3 kwam langs met hun filmploeg. In de uitlegvideo over nepnieuws en complottheorieën gaven we input over dit thema in hun video.

Family Time

Ons You!nGfamilyTime Box voor families en gezinnen was er natuurlijk al, maar in coronatijd hebben we deze box een make-over gegeven. Het doel: tijd met elkaar, gezelligheid, communicatie, verbondenheid en authenticiteit. Juist in deze tijd voor jeugdprofessionals een mooie tool om gezinnen te helpen en begeleiden naar verbinding en communicatie.

We hebben 2 nieuwe kleuren ‘’PUT UP!, NO PUT DOWN! armbandjes! Groen en zwart. Het armbandje wordt gebruikt om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen, een nieuw positief patroon. Lees ook ons blog hierover: https://you-ng.nl/blog/put-ups-no-put-downs-positief-jongerenwerk/ We hebben de armbandjes nu in 4 kleuren (roze, blauw, groen, zwart).

Het komende jaar staan we ook niet stil…

Wat kun je van ons verwachten?

YNGdilemma kaartspel

Op een ontspannen, speelse wijze jongeren in gesprek laten gaan over de vier belangrijke ontwikkelingsgebieden.

YNGemojiGame

Een dobbelspel rondom het thema emoties. Het doel is dat jongeren op een ontspannen, speelse wijze met elkaar in gesprek gaan over gevoelens, dat ze emoties leren delen en herkennen met betrekking tot de vier belangrijke ontwikkelingsgebieden in hun leven.

In beide spellen gebruiken we onze gebruikelijke 4 thema’s namelijk: 1) zelfbeeld, 2) sociale omgeving  3) talenten & maatschappij, 4) seksualiteit & lichamelijkheid

You!nG trainingsagenda voorjaar 2021

Hercertificatietraining 14 januari, 25 maart, 6 mei, You!nGdeafWoman/ You!nGwoman training 4 maart, You!nGdeafMan/ You!nGman training 11 maart

Videosessies 2021

Donderdag 21 januari
Donderdag 18 februari
Donderdag 18 maart
Donderdag 15 april
Donderdag 20 mei
Donderdag 17 juni

Nieuwe groepsprogramma’s en andere werkvormen blijven we ontwikkelen. Thema’s: Energiedrank, automutilatie, voeding, groepsdruk, enz.

Jij bent bijzonder!

Zoals je aan het begin al kon lezen, stonden jij en ik voor een hoop dilemma’s het afgelopen jaar. En wij vinden de rol die jij mag hebben enorm belangrijk. Jij bent de methodiek! Daarom kijken we samen met jou uit naar een goed 2021 met mooie, bijzondere momenten in je werk onder en met de jongeren.

Wij willen een oproep doen aan jou om samen met ons te bouwen aan sterk jongerenwerk. Heb jij werkvormen, spellen, ideeën of andere zaken die jongeren kunnen versterken? Deel ze met ons! Dan maken wij het samen met jou beschikbaar voor je collega’s die ook met jongeren werken. Een mooi voorbeeld hiervan is van Diana Huurnink van jongerenwerk Avedan. Zij maakte het Online Spel “Het Achterhuis”. Door de samenwerking met You!nG werd de werkvorm toegankelijk voor alle jongerenwerkers in Nederland. Diana, bedankt!

En dannnn… de cadeaus!

Jij bent als professional dus van groot belang voor jongeren. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. We hebben voor jullie een infografic gemaakt over de HALT-methode met instructies en tips hoe deze toe te passen. Een mooie tool voor zelfzorg. Deze geven we je cadeau. Jij bent belangrijk. Omdat de methode HALT ook goed te gebruiken is voor jongeren, hebben we ook speciaal voor jou een werkvorm gemaakt die je kunt gebruiken in je jongerenwerk. Je kunt de werkvorm zowel individueel in coaching of als groepsprogramma inzetten.

Zorg goed voor jezelf, wees van invloed!

Bianca